Niceliksel genişleme (ekonomi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Niceliksel genişleme, niceliksel kolaylaştırma veya parasal genişleme, bir merkez bankasının ekonomik faaliyeti genişletmek amacıyla ekonomiye para enjekte etmek için büyük ölçekte devlet tahvilleri veya diğer finansal varlıkları satın aldığı bir para politikasıdır.[1] Niceliksel kolaylaştırma, genellikle enflasyon çok düşük veya negatif olduğunda ve standart para politikası araçları etkisiz hale geldiğinde kullanılan "alışılmamış" bir para politikası biçimi olarak kabul edilir.[2] Terim, Japonya ekonomi krizi bağlamında 1995 yılında Alman ekonomist Richard Werner tarafından[3] icat edildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Frequently asked questions" [Sıkça sorulan sorular]. bankofengland.co.uk (İngilizce). İngiltere Bankası. 23 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Joyce, Michael; Miles, David; Scott, Andrew; Vayanos, Dimitri (Kasım 2012). "Quantitative Easing and Unconventional Monetary Policy – An Introduction". jstor.org. 122 (564). The Economic Journal. s. F271-F288. 19 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2021. Geleneksel olmayan para politikasının en yüksek profilli şekli niceliksel genişleme olmuştur. (The most high-profile form of unconventional monetary policy has been quantitative easing (QE).) 
  3. ^ Werner, Richard A. (2 Eylül 1995). Cooke, T. John (Ed.). "How to create a recovery through 'Quantitative Monetary Easing'" ['Niceliksel parasal kolaylaştırma' ile bir iyileşme nasıl oluşturulur] (PDF) (İngilizce). The Nihon Keizai Shinbun (Nikkei). s. 26. ISSN 0021-4388. 3 Kasım 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]